Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi: Yer fıstığı genellikle çerez olarak tüketilen ve baklagiller gurubundan olan kuru yemiştir. Kabuklu, kabuksuz olarak satılır ve birçok farklı çeşidi bulunur. Sıcağı çok sever, rahat gelişir ve kolay büyür. Ülkemizde yer fıstığı üretimi birçok bölgede yapılmaktadır. En fazla ekimi ve üretimi ise Adana ilimizde yapılmaktadır. Yer fıstığı, çay saatlerini vazgeçilmezi olup, misafirlere ikram edilmektedir. Pasta yapımında, şekerleme yapımında, çikolata yapımında bol miktarda kullanılır. Fıstık ezmesi olarak sofralarımızda, yaptığımız tatlıları süslemede kullanırız. Yer fıstığı yağı, zeytinyağıyla kalite olarak aynıdır. Fıstıktan yağ çıkartıldıktan sonra, kalan küspe çocuk mamalarında kullanılır. İçinde bulundurduğu vitaminlerle sağlığımıza katkısı büyüktür.

Yer Fıstığı Ekimi Nasıl Yapılır?


Yer fıstığı ekimi yapılacağı zaman, dikkat edilmesi gereken en önemli husus tohumdur. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin yüksek olması gerekir. Maalesef, ülkemizde kaliteli tohum üretimi yapılmamaktadır. Üretici kendi ürününden elde ettiği tohumları ekerek, ürün elde etmektedir. Yer fıstığı ekildiği tarlayı azot bakımından zenginleştirir. Yer fıstığı ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Ekilecek tarlayı ekime hazırlamak için, gerekli derinlikte kazarak havalandırmak şarttır. Tarlada zararlı mikropların olup olmadığı incelenmeli, gerekli ilaçlama yapılmalıdır. Gübre yer fıstığının gelişip büyümesinde büyük rol oynar. O yüzden ekim işlemi yaparken, bir yandan da gübre tarlaya serpilir. Serpilen gübre azotlu ve mutlaka temiz olmalıdır. Bunun yanı sıra gübreye fosforlu gübre ilave edilirse, toprak kalsiyum açısından zenginse daha verimli ürün alınır. Yer fıstığı, diğer tüm kök bitkileri gibi, toprakta ve havada bulunan azotları kullanarak büyür ve gelişirler. Yer fıstığı ekilecek toprağın, yapısı oldukça önemlidir. Gevşek yapıda. Killi, su tutan taşlı, çakıllı cinsten olmaması gerekir. Güneşi çok sevdiği için, çok güneş ister. Yer fıstığının sulanması farklı farklıdır. İklim şartlarına, bulunduğu yere, sulama şartlarına göre değişir. Bitkiyi sularken yapraklarını incelemek gerekir; eğer koyu yeşilse su ihtiyacı yoktur, açık yeşilse mutlaka gerektiği kadar su verilmelidir. Sulamayı fıskiye kullanarak, yağmurlama şeklinde vermek doğru olur.

Yer Fıstığı Bakımı: Ekim yapıldıktan sonra takip etmek gerekir. Çabuk büyüyen bir bitki olduğu için, bakımını ihmal etmeden, erken yapmak gerekir. Bitki topraktan çıkmaya başlar başlamaz, yabancı otlarda kendini göstermeye başlar. Bunları derhal temizlemek gerekir, yoksa tarlayı sarar ve ürün toplamayı güçleştirir. Ayrıca toprağın gevşemesi için çapa yapılmalıdır. Ürünü rahat toplayabilmek için tarlaya gerekli şekil verilmelidir. Yer fıstığı bitkisini toplama zamanının geldiğini; yaprakların sararmasından anlaşılır, kökler kontrol edilir, içleri dolmuşsa toplama işlemi başlar. Toplamaya uygun aletlerle, artık ürün tarladan alınır ve piyasaya sürülür.
Son Güncelleme : 20.01.2024 19:16:51
Yer Fıstığı Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yer Fıstığı Ekimi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Ekimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yer Fıstığı Kabızlık Yaparmı
Yer Fıstığı Kabızlık Yaparmı
Yer fıstığı kabızlık yapar mı, sorusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Yemesi zahmetli olan yer fıstığının faydası saymakla bitmez. Kuru yemişler içerisinde en çok cevizin faydalı olduğu bilinmektedir. Oysaki yer fıstığı da bu konuda cevizle...
Çiğ Yer Fıstığı
Çiğ Yer Fıstığı
Çiğ Yer Fıstığı, Yer fıstığı baklagiller familyasındandır. Tohumlarında vitaminler ve madensel maddeler içermektedir. Çiğ yer fıstığı özellikle yağ yapımında kullanılmaktadır. Otsu bitki olan yer fıstığı bitkisi 40-50 cm uzamaktadır. Çiğ yer fıstığı ...
Yer Fıstığı Şeker Hastalığı
Yer Fıstığı Şeker Hastalığı
Yer fıstığı şeker hastalığı; Yer fıstığı besin değeri açısından oldukça faydalı bir besindir. Yer fıstığını birçok tatlıda veya yemekleri süslemede kullanırız. Bunların yanı sıra başlı başına kuru yemiştir ve bir çoğumuz severek tüketmekteyiz. Yer fı...
Haşlanmış Yer Fıstığı
Haşlanmış Yer Fıstığı
Haşlanmış yer fıstığı, Ülkemizde fıstık bol miktarda yetiştirilir. Sonbahar başlarında ve sonlarında hasat edilen fıstıklar bir neşe ve heyecanla toplanır. İsmi her ne kadar yer fıstığı olsa da yer fıstığı fıstık ailesinden değil Baklagiller ailesind...
Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Kabuklu yer fıstığı nasıl kavrulur, sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yer fıstığının dışında iki kabuk bulunur. Yer fıstığı sayısız faydaları sayesinde tam bir doğal mucizedir. Toprağın altında yetişen yer fıstığı kazılarak yer altından çıka...
Yer Fıstığı Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Yer Fıstığı Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Yer fıstığının faydaları İbrahim Saraçoğlu, doğamızda yer alan besinler içerisinde yer alan yer fıstığının birçok faydası bulunduğu belirtilmektedir. Özellikle alternatif tıp içerisinde birçok hastalığa şifa kaynağı olarak kullanıldığı belirtilmekted...
Yer Fıstığı Nasıl Yetişir
Yer Fıstığı Nasıl Yetişir
Yer Fıstığı Nasıl Yetişir, Ülkemizde çiftçiler bakımından yer fıstığı yetiştiriciliği ciddi anlamda ekonomik öneme sahiptir. Ülke ekonomisine ciddi katkıları bulunan yer fıstığı yetiştiriciliği son yıllarda özellikle ihracatın kalkınmasında çok öneml...
Yer Fıstığı Hasat Zamanı
Yer Fıstığı Hasat Zamanı
Yer Fıstığı Hasat Zamanı; Yerfıstığı yetiştiriciliğinde hasat ve harman en önemli iki aşamadır. Bu iki aşamanın ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için mekanizasyona gidilmesi önem taşır. Yer fıstığının meyve dönemi ortalama iki ay sürer. Ayrıca...
Kavrulmuş Yer Fıstığı
Kavrulmuş Yer Fıstığı
Kavrulmuş Yer Fıstığı, Besin değeri yüksek olan bir kuru yemiş türüdür. Çiğ olarak üretimi yapılan yer fıstığı belirli aşamalarla kavrularak hazır hale getirilir. Kabuklu veya kabuksuz nitelikli kavrulmuş yer fıstığı birçok alanda hizmete sunulmaktad...
Diyette Yer Fıstığı
Diyette Yer Fıstığı
Diyette Yer Fıstığı; yer fıstığı baklagiller ailesine ait olan bir tohum türüdür. Bünyesinde sırasıyla en çok yağ daha sonra protein ve son sırada ise karbonhidrat barındırır. Diyette yer fıstığının sahip olduğu konuma bakıldığında yaklaşık bir adet ...
Kabuklu Yer Fıstığı Kilo Yaparmı
Kabuklu Yer Fıstığı Kilo Yaparmı
Kabuklu Yer Fıstığı Kilo Yaparmı, sorusuna cevap arıyorsanız çok sayıda kuruyemiş tüketimi yaptığınız anlama geliyordur. Göbeğinizde yağ oluşturmayacak size kilo aldırmayacak tek kuruyemiş çeşidi yer fıstığıdır. Bunun nedeni ise yer fıstığında yer al...
Yer Fıstığı Sivilce Yaparmı
Yer Fıstığı Sivilce Yaparmı
Yer fıstığı sivilce yapar mı; sorusuna verilecek cevap özellikle gençleri yakından alakadar eder. Kuru yemişi tatlı ve çikolataların içinde ya da çayın yanında severek tüketiriz. Ceviz, badem, fındık, kaju, Antep fıstığının yanında yer fıstığında ayr...

 

Yer Fıstığı Kabızlık Yaparmı
Çiğ Yer Fıstığı
Yer Fıstığı Şeker Hastalığı
Haşlanmış Yer Fıstığı
Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Yer Fıstığı Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Yer Fıstığı Nasıl Yetişir
Yer Fıstığı Hasat Zamanı
Kavrulmuş Yer Fıstığı
Diyette Yer Fıstığı
Kabuklu Yer Fıstığı Kilo Yaparmı
Yer Fıstığı Sivilce Yaparmı
Yer Fıstığının Zararları
Yer Fıstığı Kabuğu
Yer Fıstığı Sosu
Yer Fıstığı Kolesterol Yaparmı
Yer Fıstığı Kavurma
Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Yer Fıstığı Nasıl Ekilir
Yer Fıstığı Kilo Yaparmı
Hamilelikte Yer Fıstığı
Yer Fıstığı Alerjisi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı İle Zayıflama
Kızartılmış Yer Fıstığı
Yer Fıstığı Nerede Yetişir
Yer Fıstığı Unu
Yer Fıstığı Çeşitleri
Yer Fıstığı Tohumu
Yer Fıstığı Ezmesi
Popüler İçerik
Yer Fıstığının Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Yer fıstığının zararları, Yer fıstığı baklagiller familyasında olup 20-40 cm boylarında olan tek yıllık bitkilerdir. Yazları sarı renkte olan yer fıst...
Yer Fıstığı Kabuğu
Yer Fıstığı Kabuğu
Yer Fıstığı Kabuğu, baklagiller içinde sevilerek tüketilen kuru bitki besinidir. Çerez içinde sevilerek tüketilir. Yer fıstığı yaz ayında olgunlaşmaya...
Yer Fıstığı Sosu
Yer Fıstığı Sosu
Yer Fıstığı Sosu, yer fıstığı herkes tarafından çerez olarak tüketilse de pek çok imalat ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Soslu fıstığın yapım aş...
Yer Fıstığı Kolesterol Yaparmı
Yer Fıstığı Kolesterol Yaparmı
Yer Fıstığı Kolesterol Yaparmı; kolesterol tamamen hayvansal besinlerden alınan bir organik maddedir. Yer fıstığı yağ ve E vitamini açısından zengin b...
Yer Fıstığı Kavurma
Yer Fıstığı Kavurma
Yer Fıstığı Kavurma, Yer fıstığı baklagiller ailesine ait olan tohumlarında yağ, protein ve karbonhidrat barındıran özellikle çerez üretiminde kullanı...
Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur, Yer fıstığı özellikle ülkemizde en sık olarak tüketilen lezzetli kuru yemiş çeşitlerinden bir tanesidir. Büyük küçük herke...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yer Fıstığı Kabızlık Yaparmı
Çiğ Yer Fıstığı
Yer Fıstığı Şeker Hastalığı
Haşlanmış Yer Fıstığı
Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024