Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi: Yer fıstığı genellikle çerez olarak tüketilen ve baklagiller gurubundan olan kuru yemiştir. Kabuklu, kabuksuz olarak satılır ve birçok farklı çeşidi bulunur. Sıcağı çok sever, rahat gelişir ve kolay büyür. Ülkemizde yer fıstığı üretimi birçok bölgede yapılmaktadır. En fazla ekimi ve üretimi ise Adana ilimizde yapılmaktadır.
Yer fıstığı, çay saatlerini vazgeçilmezi olup, misafirlere ikram edilmektedir. Pasta yapımında, şekerleme yapımında, çikolata yapımında bol miktarda kullanılır. Fıstık ezmesi olarak sofralarımızda, yaptığımız tatlıları süslemede kullanırız. Yer fıstığı yağı, zeytinyağıyla kalite olarak aynıdır. Fıstıktan yağ çıkartıldıktan sonra, kalan küspe çocuk mamalarında kullanılır. İçinde bulundurduğu vitaminlerle sağlığımıza katkısı büyüktür.

Yer Fıstığı Ekimi Nasıl Yapılır?


Yer fıstığı ekimi yapılacağı zaman, dikkat edilmesi gereken en önemli husus tohumdur. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin yüksek olması gerekir. Maalesef, ülkemizde kaliteli tohum üretimi yapılmamaktadır. Üretici kendi ürününden elde ettiği tohumları ekerek, ürün elde etmektedir. Yer fıstığı ekildiği tarlayı azot bakımından zenginleştirir. Yer fıstığı ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Ekilecek tarlayı ekime hazırlamak için, gerekli derinlikte kazarak havalandırmak şarttır. Tarlada zararlı mikropların olup olmadığı incelenmeli, gerekli ilaçlama yapılmalıdır. Gübre yer fıstığının gelişip büyümesinde büyük rol oynar.
O yüzden ekim işlemi yaparken, bir yandan da gübre tarlaya serpilir. Serpilen gübre azotlu ve mutlaka temiz olmalıdır. Bunun yanı sıra gübreye fosforlu gübre ilave edilirse, toprak kalsiyum açısından zenginse daha verimli ürün alınır. Yer fıstığı, diğer tüm kök bitkileri gibi, toprakta ve havada bulunan azotları kullanarak büyür ve gelişirler. Yer fıstığı ekilecek toprağın, yapısı oldukça önemlidir. Gevşek yapıda. Killi, su tutan taşlı, çakıllı cinsten olmaması gerekir. Güneşi çok sevdiği için, çok güneş ister. Yer fıstığının sulanması farklı farklıdır. İklim şartlarına, bulunduğu yere, sulama şartlarına göre değişir. Bitkiyi sularken yapraklarını incelemek gerekir; eğer koyu yeşilse su ihtiyacı yoktur, açık yeşilse mutlaka gerektiği kadar su verilmelidir. Sulamayı fıskiye kullanarak, yağmurlama şeklinde vermek doğru olur.

Yer Fıstığı Bakımı: Ekim yapıldıktan sonra takip etmek gerekir. Çabuk büyüyen bir bitki olduğu için, bakımını ihmal etmeden, erken yapmak gerekir. Bitki topraktan çıkmaya başlar başlamaz, yabancı otlarda kendini göstermeye başlar. Bunları derhal temizlemek gerekir, yoksa tarlayı sarar ve ürün toplamayı güçleştirir. Ayrıca toprağın gevşemesi için çapa yapılmalıdır. Ürünü rahat toplayabilmek için tarlaya gerekli şekil verilmelidir. Yer fıstığı bitkisini toplama zamanının geldiğini; yaprakların sararmasından anlaşılır, kökler kontrol edilir, içleri dolmuşsa toplama işlemi başlar. Toplamaya uygun aletlerle, artık ürün tarladan alınır ve piyasaya sürülür.
20.01.2024 19:16:51
Yer Fıstığı Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yer Fıstığı Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Ekimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yer Fıstığı Kabızlık Yaparmı

Yer fıstığı kabızlık yapar mı, sorusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Yemesi zahmetli olan yer fıstığının faydası saymakla bitmez. Kuru yemişl...
Devamını Oku

Çiğ Yer Fıstığı

Çiğ Yer Fıstığı, Yer fıstığı baklagiller familyasındandır. Tohumlarında vitaminler ve madensel maddeler içermektedir. Çiğ yer fıstığı özellikle yağ yapımında...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Şeker Hastalığı

Yer fıstığı şeker hastalığı; Yer fıstığı besin değeri açısından oldukça faydalı bir besindir. Yer fıstığını birçok tatlıda veya yemekleri süslemede kullanırı...
Devamını Oku

Haşlanmış Yer Fıstığı

Haşlanmış yer fıstığı, Ülkemizde fıstık bol miktarda yetiştirilir. Sonbahar başlarında ve sonlarında hasat edilen fıstıklar bir neşe ve heyecanla toplanır. İ...
Devamını Oku

Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur

Kabuklu yer fıstığı nasıl kavrulur, sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yer fıstığının dışında iki kabuk bulunur. Yer fıstığı sayısız faydaları s...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Yer fıstığının faydaları İbrahim Saraçoğlu, doğamızda yer alan besinler içerisinde yer alan yer fıstığının birçok faydası bulunduğu belirtilmektedir. Özellik...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Nasıl Yetişir

Yer Fıstığı Nasıl Yetişir, Ülkemizde çiftçiler bakımından yer fıstığı yetiştiriciliği ciddi anlamda ekonomik öneme sahiptir. Ülke ekonomisine ciddi katkıları...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Hasat Zamanı

Yer Fıstığı Hasat Zamanı; Yerfıstığı yetiştiriciliğinde hasat ve harman en önemli iki aşamadır. Bu iki aşamanın ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi ...
Devamını Oku

Kavrulmuş Yer Fıstığı

Kavrulmuş Yer Fıstığı, Besin değeri yüksek olan bir kuru yemiş türüdür. Çiğ olarak üretimi yapılan yer fıstığı belirli aşamalarla kavrularak hazır hale getir...
Devamını Oku

Diyette Yer Fıstığı

Diyette Yer Fıstığı; yer fıstığı baklagiller ailesine ait olan bir tohum türüdür. Bünyesinde sırasıyla en çok yağ daha sonra protein ve son sırada ise karbon...
Devamını Oku

Kabuklu Yer Fıstığı Kilo Yaparmı

Kabuklu Yer Fıstığı Kilo Yaparmı, sorusuna cevap arıyorsanız çok sayıda kuruyemiş tüketimi yaptığınız anlama geliyordur. Göbeğinizde yağ oluşturmayacak ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Sivilce Yaparmı

Yer fıstığı sivilce yapar mı; sorusuna verilecek cevap özellikle gençleri yakından alakadar eder. Kuru yemişi tatlı ve çikolataların içinde ya da çayın ...
Devamını Oku

Yer Fıstığının Zararları

Yer fıstığının zararları, Yer fıstığı baklagiller familyasında olup 20-40 cm boylarında olan tek yıllık bitkilerdir. Yazları sarı renkte olan yer fıstıkları ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kabuğu

Yer Fıstığı Kabuğu, baklagiller içinde sevilerek tüketilen kuru bitki besinidir. Çerez içinde sevilerek tüketilir. Yer fıstığı yaz ayında olgunlaşmaya başlar...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Sosu

Yer Fıstığı Sosu, yer fıstığı herkes tarafından çerez olarak tüketilse de pek çok imalat ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Soslu fıstığın yapım aşamasınd...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kolesterol Yaparmı

Yer Fıstığı Kolesterol Yaparmı; kolesterol tamamen hayvansal besinlerden alınan bir organik maddedir. Yer fıstığı yağ ve E vitamini açısından zengin bir bitk...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kavurma

Yer Fıstığı Kavurma, Yer fıstığı baklagiller ailesine ait olan tohumlarında yağ, protein ve karbonhidrat barındıran özellikle çerez üretiminde kullanılan bir...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur

Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur, Yer fıstığı özellikle ülkemizde en sık olarak tüketilen lezzetli kuru yemiş çeşitlerinden bir tanesidir. Büyük küçük herkesin en ...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir

Yer fıstığı nasıl ekilir; yer fıstığı en çok ekim alanına Çukurova bölgesinde sahiptir. Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin yer fıstığı ekiminde ilk sıralarda y...
Devamını Oku

Yer Fıstığı Kilo Yaparmı

Yer fıstığı kilo yapar mı; sorusunun cevabı tüketilen yer fıstığının miktarıyla yakından ilgili bulunmaktadır. Yer fıstığı da tıpkı fındık, kaju, ceviz ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yer Fıstığı Kabızlık Yaparmı
Çiğ Yer Fıstığı
Yer Fıstığı Şeker Hastalığı
Haşlanmış Yer Fıstığı
Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024