{ "title": "Yer Fıstığı Ekimi", "image": "https://www.yerfistigi.gen.tr/images/Yer-Fistigi-Ekimi-85.jpg", "date": "20.01.2024 19:16:51", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Yer Fıstığı Ekimi: Yer fıstığı genellikle çerez olarak tüketilen ve baklagiller gurubundan olan kuru yemiştir. Kabuklu, kabuksuz olarak satılır ve birçok farklı çeşidi bulunur. Sıcağı çok sever, rahat gelişir ve kolay büyür. Ülkemizde yer fıstığı üretimi birçok bölgede yapılmaktadır. En fazla ekimi ve üretimi ise Adana ilimizde yapılmaktadır. Yer fıstığı, çay saatlerini vazgeçilmezi olup, misafirlere ikram edilmektedir. Pasta yapımında, şekerleme yapımında, çikolata yapımında bol miktarda kullanılır. Fıstık ezmesi olarak sofralarımızda, yaptığımız tatlıları süslemede kullanırız. Yer fıstığı yağı, zeytinyağıyla kalite olarak aynıdır. Fıstıktan yağ çıkartıldıktan sonra, kalan küspe çocuk mamalarında kullanılır. İçinde bulundurduğu vitaminlerle sağlığımıza katkısı büyüktür.

Yer Fıstığı Ekimi Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı ekimi yapılacağı zaman, dikkat edilmesi gereken en önemli husus tohumdur. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin yüksek olması gerekir. Maalesef, ülkemizde kaliteli tohum üretimi yapılmamaktadır. Üretici kendi ürününden elde ettiği tohumları ekerek, ürün elde etmektedir. Yer fıstığı ekildiği tarlayı azot bakımından zenginleştirir. Yer fıstığı ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Ekilecek tarlayı ekime hazırlamak için, gerekli derinlikte kazarak havalandırmak şarttır. Tarlada zararlı mikropların olup olmadığı incelenmeli, gerekli ilaçlama yapılmalıdır. Gübre yer fıstığının gelişip büyümesinde büyük rol oynar. O yüzden ekim işlemi yaparken, bir yandan da gübre tarlaya serpilir. Serpilen gübre azotlu ve mutlaka temiz olmalıdır. Bunun yanı sıra gübreye fosforlu gübre ilave edilirse, toprak kalsiyum açısından zenginse daha verimli ürün alınır. Yer fıstığı, diğer tüm kök bitkileri gibi, toprakta ve havada bulunan azotları kullanarak büyür ve gelişirler. Yer fıstığı ekilecek toprağın, yapısı oldukça önemlidir. Gevşek yapıda. Killi, su tutan taşlı, çakıllı cinsten olmaması gerekir. Güneşi çok sevdiği için, çok güneş ister. Yer fıstığının sulanması farklı farklıdır. İklim şartlarına, bulunduğu yere, sulama şartlarına göre değişir. Bitkiyi sularken yapraklarını incelemek gerekir; eğer koyu yeşilse su ihtiyacı yoktur, açık yeşilse mutlaka gerektiği kadar su verilmelidir. Sulamayı fıskiye kullanarak, yağmurlama şeklinde vermek doğru olur.

Yer Fıstığı Bakımı: Ekim yapıldıktan sonra takip etmek gerekir. Çabuk büyüyen bir bitki olduğu için, bakımını ihmal etmeden, erken yapmak gerekir. Bitki topraktan çıkmaya başlar başlamaz, yabancı otlarda kendini göstermeye başlar. Bunları derhal temizlemek gerekir, yoksa tarlayı sarar ve ürün toplamayı güçleştirir. Ayrıca toprağın gevşemesi için çapa yapılmalıdır. Ürünü rahat toplayabilmek için tarlaya gerekli şekil verilmelidir. Yer fıstığı bitkisini toplama zamanının geldiğini; yaprakların sararmasından anlaşılır, kökler kontrol edilir, içleri dolmuşsa toplama işlemi başlar. Toplamaya uygun aletlerle, artık ürün tarladan alınır ve piyasaya sürülür.
" } ] }